Tort Malina
Super User   

Składniki:

Biszkopt:*
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w skoncentrowanej paście (np. takiego)


* przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie przy tym przepisie. Z powyższego przepisu można zrobić klasyczny biały biszkopt (wystarczy pominąć barwnik).




Przełożenie i dekoracja:

10 łyżek konfitury malinowej
5 łyżek likieru Passoa (lub innego np. kokosowego lub białego rumu)*
750 ml śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej, długo schładzanej)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
250 g pistacji

* w wersji bezalkoholowej można pominąć likier i dodać 2 - 3 łyżki więcej konfitury.

Tortownica o średnicy około 24 cm, dno wyłożone krążkiem z papieru, boki suche - niczym nie posmarowane.


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty aż dobrze się spienią, ale nie będą idealnie sztywne. Stopniowo zwiększać obroty miksera aż do maksymalnych i dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy skończy się cukier, ubijać jeszcze pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
  • Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie.
  • Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko zmiksować, dodać ostatnią porcję mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników (w masie nie mogą pozostać grudki mąki).
  • Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach odwrócić formę z biszkoptem do góry dnem i w takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę.
  • Przygotować pistacje: obrać z łupinek a następnie drobno posiekać.
  • Konfiturę malinową włożyć do rondelka razem z 3 łyżkami likieru i zagotować. Odstawić z ognia.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić na kilka - kilkanaście minut tylko na czas ubicia śmietanki. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem (około 8 minut ubijania). Gdy piana będzie już sztywna dodać rozpuszczoną i jeszcze lekko ciepłą, ale nie gorącą żelatynę i razem krótko zmiksować.
  • Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy dolny blat położyć na tortownicy, skropić połową przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany. Położyć drugi blat, skropić resztą konfitury i 1/3 śmietany. Położyć ostatni górny blat biszkoptu, skropić go pozostałymi 2 łyżkami likieru, wierzch i boki obłożyć resztą śmietany. Boki obsypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort będzie już gotowy po godzinie.