|
Super User
|
Składniki:
Biszkopt:
•6 jajek, w temp. pokojowej •1 szklanka (200 g) cukru trzcinowego nierafinowanego (można zastąpić białym) •1 szklanka (140 g) mąki pszennej tortowej •4 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie:
•2/3 szklanki (160 ml) mocnej kawy i 2/3 szklanki (160 ml) likieru amaretto lub kawowego lub mieszanki obydwu •6 łyżek kakao
Krem mascarpone: •6 żółtek •6 łyżek cukru •750 g mascarpone
Boki: •około 200 g podłużnych biszkoptów, 3 łyżki powideł śliwkowych lub marmolady lub innego dżemu, wstążka do dekoracji. Zamiast biszkoptów można obłożyć tort większą ilością masy (zwiększyć o 1/3).
Przygotowanie: Biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub trzech tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
- Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
- Masę wyłożyć do tortownicy lub rozłożyć po równo do 3 tortownic. Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka, jeden duży biszkopt przez około 35 - 40 minut, 3 pojedyncze blaty na jednym poziomie piekarnika przez 20 minut.
- Jak zmieścić 3 blaszki na jednym poziomie - dwie blaszki stoją obok siebie a jedną stawiamy na metalowym garnuszku aby była "wyższa" i w ten sposób się zmieści. Można piec na 2 poziomach, ale po upływie 13 minut zamienić blaszki.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Jeden duży biszkopt po ostudzeniu przekroić go na 3 krążki.
Krem mascarpone:
- W małym garnku zagotować około 2 szklanek wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 4 - 5 minut na puszysty krem.
- W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (przez około pół minuty). Dodać ubite żółtka i delikatnie, zgrubnie wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Masę podzielić na 3 części.
Przełożenie:
- Pierwszy blat położyć na paterze, skropić kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia). Wyłożyć jedną część kremu, przez sitko posypać 2 łyżkami kakao. Położyć drugi biszkopt i znów powtórzyć nasączenie, krem i kakao. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć, posmarować kremem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Tort można przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem posypać resztą kakao.
Dekoracja: Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości, posmarować powidłami i przytwierdzić do boków tortu. Przewiązać wstążeczką. |