Tort czekoladowy
Super User   

Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
170 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki
Przełożenie i polewa:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru


Dekoracja:
100 gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na zewnątrz formy. Folię na dnie posmarować miękkim masłem. Jeśli mamy szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy posmarować ją masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  • Ciasto: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
  • Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
  • W jednej misce delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.
  • Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie i polewę: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią wierzch.
  • Zrobić dekorację: roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin, aż masa zastygnie, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście. Tort trzymać w zamkniętym pojemniku, w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.